Od straha do uspjeha

Od straha do uspjeha
Photo by Aarón Blanco Tejedor / Unsplash

Kao studentica zadnje godine medicine, suočila sam se s mnogim izazovima. Jedan od najvećih izazova bio je strah. Kao budući liječnik, bit ću odgovorna za živote drugih ljudi. To je velika odgovornost i sa sobom nosi mnogo straha i tjeskobe.

U početku, strah me paralizirao. Bila sam opterećena mislima o tome što bi se moglo dogoditi ako pogriješim. Bojala sam se da ću biti odgovorna za neuspjeh pacijenta, ili još gore, za smrt. To su veliki tereti koji su me činili nesigurnom i nervoznom.

Ali onda sam shvatila da se strah može kontrolirati. Shvatila sam da je normalno osjećati strah, pogotovo kada se suočavamo s nečim novim i nepoznatim. Ali to ne znači da se moramo prepustiti strahu. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo se nosili sa strahom.

Kao studentica medicine, naučila sam mnogo znanja i vještina koje su mi pomogle da se nosim sa strahom. Naučila sam kako postupati u hitnim situacijama i kako donositi teške odluke. Također sam naučila kako se ponašati prema pacijentima i kako ih umiriti kada su zabrinuti.

Osim znanja, naučila sam i neke rituale i tehnike koje mi pomažu da se smirim i nosim sa strahom. Jedna od tih tehnika je meditacija. Meditacija mi pomaže da se fokusiram na sadašnji trenutak i da se oslobodim negativnih misli. Također sam naučila vježbe disanja koje mi pomažu da se smirim kada sam nervozna ili pod stresom.

Osim toga, naučila sam prihvatiti da je strah dio života i odgovornosti. Shvatila sam da je normalno osjećati strah kada se suočavamo s velikom odgovornošću. Sada razumijem kako ne smijemo dopustiti da nas strah paralizira. Moramo se suočiti sa strahom i naučiti kako se nositi s njim.

Jedan od savjeta koje bih dala drugim studentima je da budu otvoreni i da traže pomoć kada im je potrebna. Nemojte se sramiti svojih strahova i tjeskoba. Potražite pomoć od kolega, profesora ili stručnjaka. Naučite kako se nositi sa stresom i kako kontrolirati svoje misli.

Također, važno je da brinete o sebi i svom zdravlju. Vježbanje, zdrava prehrana i dovoljno sna mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i stresa. Pronađite načine da se opustite i budite svjesni svojih granica. Nemojte se opterećivati previše poslom i pronađite ravnotežu između posla i odmora.

Kroz svoje iskustvo kao studentica medicine, shvatila sam koliko je hrabrost važna za postizanje uspjeha. Hrabrost nije samo odsustvo straha, već je to sposobnost da se suočimo sa strahom i da djelujemo unatoč tome. Bez hrabrosti, ne bih mogla postati liječnik. Morala sam se suočiti sa svojim strahovima i nadići ih kako bih mogla pomoći drugima.

Hrabrost mi je omogućila da se suočim sa situacijama koje su me plašile, poput intervencija u hitnim situacijama. Ali hrabrost nije samo u hrabrim odlukama, već i u sposobnosti da se prizna kada se pogriješi i da se nauči iz svojih pogrešaka.

Jedna od najvažnijih lekcija koje sam naučila kroz svoje iskustvo kao studentica medicine je da je važno prihvatiti da smo ljudi i da smo svi skloni greškama. Svaki liječnik će pogriješiti tijekom svog života, ali to ne znači da smo loši liječnici. Važno je priznati svoje greške i naučiti iz njih.

U konačnici, život s strahom može biti izazovan, ali to ne znači da ne možemo postići svoje ciljeve. Važno je naučiti kako se nositi sa strahom i tjeskobom, te pronaći načine za kontrolu svojih osjećaja. Hrabrost je ključna za postizanje uspjeha, ali to ne znači da trebamo biti neustrašivi. Trebamo prihvatiti da je strah dio života i da možemo naučiti kako se nositi s njim.


*Projekt (ne)normalna očekivanja ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije. Kroz projekt se izražava isključivo stajalište njegovih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.