Pokreni se i upoznaj novi grad: Strah ili nova pustolovina?

Pokreni se i upoznaj novi grad: Strah ili nova pustolovina?
Photo by Felix Rostig / Unsplash

Kao student, znam koliko je važno naći ravnotežu između školovanja, društvenog života i drugih aktivnosti. Jedna od najboljih stvari o studiranju je to što se nalazite u gradu punom novih mogućnosti, nove kulture i novih ljudi. Međutim, često se studenti zaglave u svojoj rutini, fokusirajući se samo na školu, a propuštaju sve što grad ima za ponuditi.

Stoga, želim vam kroz svoje iskustvo pomoći da se pokrenete i upoznate novi grad, pronađete nove prijatelje i aktivnosti koje će vaš život učiniti dinamičnijim. Nije uvijek lako izaći iz zone udobnosti, ali to je važno za vaše osobno rast i razvoj.

Prvi korak je da se informirate o aktivnostima koje se nude u vašem gradu. Obično postoji mnogo klubova, sportskih aktivnosti i kulturnih događaja u kojima se možete uključiti. Najbolje je pronaći nešto što vas zaista zanima, bilo da se radi o sportu, umjetnosti, književnosti ili glazbi. Također, možete se uključiti u volonterske projekte ili nevladine organizacije koje se bave društvenim pitanjima.

Drugi korak je da se izložite novim ljudima. Nema ništa loše u tome da izađete iz svoje zone udobnosti i upoznate nove ljude. Ako se bojite da će to biti teško, možete početi s malim koracima. Razmijenite nekoliko riječi s kolegama sa svojeg fakulteta, otiđite na događaj ili okupljanje koje organiziraju organizacije na fakultetu ili u gradu, ili se prijavite na neku aktivnost koja vas zanima i upoznajte ljude sličnih interesa.

Treći korak je da izdvojite vrijeme za nove aktivnosti. Često se osjećamo zauzetima svojim rasporedom i ne nalazimo vremena za nove stvari. No, ako stvarno želite učiniti svoj život dinamičnijim, tada je važno izdvojiti vrijeme. Možete pokušati organizirati svoj raspored tako da imate vrijeme za nove aktivnosti, ili jednostavno koristiti nekoliko sati tijekom vikenda za isprobavanje nečeg novog.

Kao što sam već spomenuo, važno je izaći iz zone udobnosti. Možda će biti trenutaka kada se osjećate nelagodno ili nesigurno, ali to je dio procesa. Naučit ćete mnogo o sebi i svijetu oko sebe, stvarajući nove veze i prijateljstva.

Izvrsna stvar u otkrivanju novih aktivnosti i pronalaženju novih prijatelja je to što vam može pružiti dodatnu motivaciju za napredak u školi. Ovo je posebno važno ako se borite s motivacijom ili se osjećate izgubljeno tijekom svojih akademskih nastojanja. Otkrivanje novih interesa i prijateljstava može vam dati novu perspektivu i motivaciju koja vam je potrebna za daljnji napredak u školi.

Za one koji se bore s društvenom anksioznošću ili introvertnim osobinama, može biti posebno teško izaći i upoznati nove ljude. Ali, kao što sam već spomenuo, možete krenuti s malim koracima i polako se izložiti novim situacijama. Možete početi s aktivnostima koje su manje intenzivne, poput grupnih šetnji ili književnih klubova, i polako se usmjeravati prema aktivnostima koje vam više odgovaraju.

Kad napokon pronađete nešto novo što vas zanima i počnete se družiti s novim ljudima, bitno je nastaviti s tim aktivnostima i kontaktima. Često se događa da se ljudi uključe u neku novu aktivnost, ali se brzo ohlade i odustanu. Upravo je ovdje važno uspostaviti stabilnu rutinu i dati priliku novim stvarima da postanu važan dio vašeg života.

Zato, ako ste student koji se osjeća izgubljeno ili samo želite proširiti svoje vidike, neka vam ovaj članak bude poticaj da pronađete nove interese i prijatelje u svom gradu. Sjetite se, izaći iz zone udobnosti i ući u nešto novo može biti zastrašujuće, ali i uzbudljivo. Novi hobiji i prijateljstva mogu vam pomoći da postanete bolja i ispunjenija osoba, a ujedno i pružiti nove perspektive u vašem životu.


*Projekt (ne)normalna očekivanja ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije. Kroz projekt se izražava isključivo stajalište njegovih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.