Savladavanje anksioznosti: Moja borba i pobjeda

Savladavanje anksioznosti: Moja borba i pobjeda
Photo by Christopher Ott / Unsplash

Kao studentica iz Rijeke koja je prvi put u Zagrebu živjela sama, suočila sam se s mnogim izazovima. U početku, sve je bilo novo i uzbudljivo, ali vrlo brzo sam počela osjećati pritisak. Morala sam se sama nositi sa svakodnevnim obvezama, kao što su čišćenje, kuhanje i pranje rublja, a također sam morala pronaći način da se nosim sa stresom studija.

Kao i mnogi studenti, anksioznost je bila stalni pratitelj mog života. Osjećala sam se opterećeno obvezama i neprestanim rokovima, što me često činilo napetom i nervoznom. U početku, mislila sam da se mogu nositi sama sa svojim osjećajima, ali nakon nekoliko mjeseci, anksioznost je postala toliko jaka da sam sve teže pratila nastavu i počela padati na ispitima.

Osjećala sam se bespomoćno i nesposobno. Svi moji napori da se koncentriram i učim izgledali su uzaludni. Kada sam shvatila da se ne mogu samostalno nositi s anksioznošću, odlučila sam potražiti pomoć.

Prvo sam se obratila svojim prijateljima, ali nisam dobila zadovoljavajuće odgovore. Željeli su mi pomoći, ali nisu sasvim razumjeli moju situaciju. Shvatila sam da mi treba pomoć stručnjaka. Otišla sam u studentski centar i zatražila pomoć. Tamo su mi preporučili grupnu terapiju za studente koji se bore s anksioznošću.

U početku mi je bilo teško otvoriti se pred ljudima koje nisam poznavala, ali nakon nekoliko sesija, shvatila sam da su mnogi studenti prošli kroz slične probleme kao i ja. Grupna terapija mi je pružila siguran prostor da se otvorim o svojim osjećajima i razmijenim iskustva sa drugima.

Kroz grupnu terapiju, naučila sam kako prepoznati svoje negativne misli i zamijeniti ih pozitivnim. Također sam naučila nekoliko tehnika disanja i opuštanja koje su mi pomogle da se smirim kada sam osjećala anksioznost. Grupna terapija mi je pružila sigurno i podržavajuće okruženje koje mi je bilo potrebno kako bih se osjećala bolje.

Osim grupne terapije, odlučila sam raditi i na svom životnom stilu. Počela sam vježbati redovito i jesti zdraviju hranu. Također sam pokušala izbjegavati stresne situacije i uspostaviti rutinu koja mi odgovara.

Naučila sam si postaviti manja očekivanja i ne biti tako stroga prema sebi. Shvatila sam da ne moram sve postići odmah i da moram pronaći zdravu ravnotežu između obaveza i odmora.

[data:image/svg+xml,%3csvg%20xmlns=%27http://www.w3.org/2000/svg%27%20version=%271.1%27%20width=%2730%27%20height=%2730%27/%3e](data:image/svg+xml,%3csvg%20xmlns=%27http://www.w3.org/2000/svg%27%20version=%271.1%27%20width=%2730%27%20height=%2730%27/%3e)

S vremenom sam primijetila da se anksioznost smanjuje i ja sam postajala sve više samouvjerena. To se odrazilo i na moje studije. Počela sam postizati bolje rezultate i počela postizati uspjehe na ispitima.

Sada, nakon nekoliko mjeseci terapije, osjećam se bolje nego ikad. Još uvijek se suočavam s anksioznošću, ali sada imam alate i znanje kako se nositi s njom. Shvatila sam koliko je važno potražiti pomoć kada se ne osjećate dobro i da postoji niz opcija koje možete isprobati. Grupna terapija je bila sjajna opcija za mene, ali postoji mnogo drugih mogućnosti, poput individualne terapije, psihoterapije, meditacije i vježbi disanja.

Ako se osjećate anksiozno, važno je da ne odustanete i da potražite pomoć. Razgovarajte s prijateljima i obitelji, ili potražite savjet stručnjaka. Nemojte se sramiti svojih osjećaja i zapamtite da ste vrijedni pomoći i podrške.

Također, važno je da brinete o sebi i svom zdravlju. Vježbanje, zdrava prehrana i dovoljno sna mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti. Pronađite aktivnosti koje vas opuštaju i koje vas čine sretnima, bilo da se radi o čitanju, gledanju filmova ili druženju s prijateljima. Važno je da se brinete o svom fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Na kraju, život s anksioznošću može biti izazovan, ali ne mora biti nepremostiv. Nemojte se sramiti potražiti pomoć i podršku koju trebate. Slijedite svoje ciljeve, brinite o sebi i zapamtite da ste vrijedni ljubavi i podrške.


*Projekt (ne)normalna očekivanja ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije. Kroz projekt se izražava isključivo stajalište njegovih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.