U potrazi za mentalnim zdravljem: Moje iskustvo s drogama

U potrazi za mentalnim zdravljem: Moje iskustvo s drogama
Photo by Mishal Ibrahim / Unsplash

Kao student iz Zagreba, prolazio sam kroz mnoge izazove i prepreke na putu ka mentalnom zdravlju. Jedan od najvećih izazova s kojima sam se suočio bio je kada sam počeo partijati i koristiti droge.

Kao mladić u ranim 20-tim godinama, bio sam u potrazi za zabavom i avanturom, a partijanje i droge su bili način da to pronađem. U početku, to je bilo nešto novo i uzbuđujuće, ali vrlo brzo shvatio sam da to nije put koji želim slijediti.

Uz droge sam se osjećao slobodno i bezbrižno, ali sam shvatio da se pokušavam samoliječiti. Kada bih bio na drogama, moje probleme i tjeskobe bih privremeno zaboravio. No, kada bi se efekti droge iscrpili, osjećao sam se još gore nego prije, zbog čega sam se vraćao sve više i više drogama.

Kao rezultat toga, moj se život počeo raspadati. Odlazio sam na predavanja i ispite u lošem stanju, a moje školovanje je patilo. Nisam se mogao usredotočiti ni na jednu stvar, a to je sve bilo još gore kada sam pokušao prestati koristiti droge.

Jednog dana, osjetio sam da se više ne mogu boriti protiv ove ovisnosti sam. Odlučio sam potražiti pomoć i saznao sam da imam ADHD, što je uvelike utjecalo na moju sposobnost da se usredotočim i da se emocionalno reguliram.

Uz pomoć terapeuta i psihijatra, uspio sam shvatiti svoje ponašanje i ponašanje drugih oko sebe. Naučio sam kako se nositi sa stresom i pritiskom, a moj se život počeo poboljšavati.

No, to nije bio kraj moje borbe. Kao što sam naučio, ovisnost o drogama nije lako prevladati. Morao sam se suočiti sa svojim strahovima i anksioznošću i pronaći nove načine da se nosim sa stresom i tjeskobom.

Najveća stvar koju sam naučio tijekom ovog procesa jest da je važno potražiti pomoć i podršku od drugih. Nisam se mogao izliječiti sam, a prihvaćanje pomoći od drugih nije znak slabosti, već snage.

Uz to, otkrio sam i druge aktivnosti koje mi pomažu da ostanem fokusiran i emocionalno uravnotežen. Sada provodim vrijeme na otvorenom, u prirodi, sviram gitaru i meditiram. Te aktivnosti mi pomažu da ostanem uravnotežen.

Iako sam otkrio da droge nisu rješenje, taj put me je naučio mnogo toga. Shvatio sam da se ljudi okreću drogama i drugim ovisnostima kako bi se izborili sa svojim emocionalnim problemima i bolom. Ali ta rješenja su privremena, i samo pogoršavaju situaciju.

Pomoć i podrška su ključne u borbi protiv ovisnosti i mentalnih izazova. Uvijek je važno potražiti pomoć stručnjaka koji će vam pomoći razumjeti i riješiti probleme.

Također, važno je naučiti nove načine suočavanja sa stresom i anksioznošću. Zdrav stil života, poput vježbanja, pravilne prehrane i spavanja, može pomoći u održavanju mentalnog zdravlja i smanjenju stresa.

I konačno, važno je pronaći svrhu i smisao u životu. To može biti teško, ali to je nešto što će vas držati motiviranima i usredotočenima na pozitivne ciljeve. Ako imate neki cilj, pokušajte ga postaviti kao prioritet i radite na njemu svakodnevno.

Za mene je to značilo da se usredotočim na svoje školovanje i pronađem svoj put u životu. Naučio sam da je mentalno zdravlje ključno u svakom aspektu života, a to uključuje i borbu protiv ovisnosti i drugih izazova.

Kao što sam spomenuo, ovo je bio težak put, ali danas sam ponosan na svoj napredak i što sam otkrio novu stranu sebe. Sada se osjećam snažnije i sigurnije u sebe, a život se čini puno svjetlijim.

Ako ste u sličnoj situaciji, molim vas da se ne bojite potražiti pomoć. Potražite podršku od svojih prijatelja, obitelji ili profesionalaca koji vam mogu pomoći na vašem putu. Svatko zaslužuje sretan i zdrav život, i zato nemojte oklijevati potražiti pomoć ako je potrebno.


*Projekt (ne)normalna očekivanja ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije. Kroz projekt se izražava isključivo stajalište njegovih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.