Zdrava očekivanja: Kako prevladati strah od neuspjeha

Zdrava očekivanja: Kako prevladati strah od neuspjeha
Photo by the blowup / Unsplash

Tijekom svog vremena na fakultetu, borila sam se s anksioznošću i strahom od neuspjeha. Bilo je teško prihvatiti da neće sve uvijek ići po planu, i to me često onemogućavalo da postavim zdrava očekivanja prema sebi i drugima. Međutim, kroz godine sam naučila kako biti manje stroga prema sebi i drugima, prihvaćajući neuspjeh kao ključni dio napretka. U ovom članku, podijelit ću neke od metoda koje sam koristila za stvaranje zdravih očekivanja i kako sam naučila vokalizirati svoje želje bez da upadnem u stare obrasce ponašanja.

Prihvaćanje neuspjeha kao dijela procesa

Jedna od najvažnijih stvari koju sam naučila bila je da je neuspjeh neizbježan dio procesa. Shvatila sam da svaki neuspjeh predstavlja priliku za učenje i napredak, i da mi omogućuje da bolje razumijem svoje slabosti i jačine. Kako bih se nosila s neuspjehom, počela sam vježbati zahvalnost i fokusirati se na ono što sam naučila kroz svoje iskustvo, umjesto na negativne aspekte. Shvatila sam da neuspjeh ne definira tko sam ja kao osoba, i da sam ja puno više od samo mojih uspjeha ili neuspjeha.

Stvaranje realističnih očekivanja

Jedan od glavnih uzroka moje anksioznosti bio je postavljanje nerealističnih očekivanja prema sebi i drugima. Shvatila sam da je važno stvoriti realistične ciljeve i očekivanja, te da je to ključno za smanjenje stresa i anksioznosti. Kako bih postavila realistične ciljeve, počela sam uspostavljati prioritete i razmišljati o vremenu i resursima koje imam na raspolaganju. Također sam se potrudila biti realistična u svojim procjenama svojih sposobnosti i mogućnosti.

Vokaliziranje svojih želja

Kako bih postavila zdrava očekivanja prema drugima, shvatila sam da je važno jasno komunicirati svoje želje i potrebe. Kako bih se nosila s neugodnim situacijama, počela sam vježbati jasnu i direktivnu komunikaciju, te sam naučila kako postavljati granice na način koji je u skladu s mojim vrijednostima i potrebama. Također sam naučila kako preuzeti odgovornost za svoje postupke i kako izraziti svoje stavove i mišljenja na jasan i poštovan način.

Korištenje tehnologije za organizaciju

Kada sam upisala fakultet, korištenje digitalnih alata za organizaciju i planiranje bilo je neizbježno. Međutim, naučila sam kako ove alate mogu koristiti na način koji će mi pomoći u stvaranju zdravih očekivanja. Jedan od alata koji sam počela koristiti bio je Notion, platforma za organizaciju i upravljanje zadacima. Ova je platforma pomogla u organiziranju mojih prioriteta i ciljeva, te me podsjećala na zadatke koje trebam obaviti. Ovaj pristup mi je omogućio da se usredotočim na postavljanje realističnih ciljeva i planova, te je smanjio moju anksioznost i stres.

Kao što sam naučila iz svojih iskustava, stvaranje zdravih očekivanja ključno je za smanjenje stresa i anksioznosti. Prihvaćanje neuspjeha kao dijela procesa, stvaranje realističnih ciljeva, jasna komunikacija i korištenje digitalnih alata za organizaciju mogu vam pomoći u stvaranju zdravijih očekivanja prema sebi i drugima. Uz pravilan pristup, možete se nositi s izazovima i postići uspjeh koji ste oduvijek željeli. Važno je zapamtiti da nema ničega lošeg u neuspjehu, i da je svaki neuspjeh samo prilika za učenje i napredak. U konačnici, stvaranje zdravih očekivanja je ključno za mentalno zdravlje i opću dobrobit.


*Projekt (ne)normalna očekivanja ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije. Kroz projekt se izražava isključivo stajalište njegovih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.